Page 46 - biologie_VI
P. 46
44 FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE II
III. Evidențierea rolului amilazei salivare în digestie
Mod de lucru
Materiale necesare
soluţie iodată; Amestecă, într-o ceașcă, o lingură de făină cu puţină apă rece, apoi umple ceașca cu
făină albă; apă caldă.
apă; Când amestecul s-a răcit, pune o linguriţă din acesta pe o cutie Petri și adaugă o pică-
cutie Petri sau o farfurie; tură din soluţia iodată.
o lingură; Pune salivă în eprubetă și adaugă o lingură din amestecul de apă cu făină; agită energic.
o ceașcă; La fiecare jumătate de oră, ia cu pipeta o cantitate mică din eprubetă și pune-o pe cutia
Petri sau pe o farfurie, după care adaugă peste ea soluţie iodată.
eprubetă;
un borcan de sticlă; Concluzii
o pipetă. l Iniţial, vei constata că soluţia iodată colorează amestecul făi-
nă-salivă în violet.
După două ore și jumătate, se constată o reducere a intensităţii
culorii, deoarece s-a realizat hidroliza (descompunerea) parţială
a amidonului.
Spre finalul experimentului, amestecul nu se mai colorează, de-
oarece a avut loc descompunerea totală a amidonului. Amilaza
salivară (enzima din salivă) acţionează doar asupra amidonului
preparat termic (fiert sau copt).
Spune-ți părerea! Amilază
Dacă, mai întâi, se fierbe amestecul
făină-salivă, la sfârșitul experimentu-
lui, se constată că acesta nu-și schimbă
culoarea. Cum explici acest lucru? Amidon Maltoză (dizaharid)
IV. Evidențierea rolului bilei în digestie
Mod de lucru
Pune puţin ulei și apă în două eprubete (pahare).
Într-o eprubetă adaugă 5 ml de bilă sau echivalentul bilei. Agită ambele eprubete.
Materiale necesare
Vei observa că în prima eprubetă (E1) se formează un amestec temporar, uleiul și apa
ulei; separându-se mai târziu; în eprubeta (E2), unde a fost adăugată bilă, se formează un
apă; amestec durabil cu apă, ulei și bilă.
bilă sau un produs
farmaceutic cu efecte
asemănătoare bilei; Concluzii
eprubete sau pahare. l Emulsionarea grăsimilor în duoden se realizează sub acţiunea bilei, care le transfor-
mă în picături fine, pe care apoi le separă și le răspândește în amestecul de alimente
din intestin. Astfel se mărește suprafaţa de contact a enzimelor din intestin cu lipidele,
ușurând descompunerea acestora în compuși mai simpli.
APĂ ULEI Emulsie temporară Emulsie permanentă
BILĂ
AMESTEC EMULSIONARE

