Page 46 - biologie_VI
P. 46

44       FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE    II



                                                           III. Evidențierea rolului amilazei salivare în digestie



                                                                         Mod de lucru
           Materiale necesare
             soluţie iodată;             Amestecă, într-o ceașcă, o lingură de făină cu puţină apă rece, apoi umple ceașca cu
             făină albă;                 apă caldă.
             apă;                        Când amestecul s-a răcit, pune o linguriţă din acesta pe o cutie Petri și adaugă o pică-
             cutie Petri sau o farfurie;  tură din soluţia iodată.
             o lingură;                  Pune salivă în eprubetă și adaugă o lingură din amestecul de apă cu făină; agită energic.

             o ceașcă;                   La fiecare jumătate de oră, ia cu pipeta o cantitate mică din eprubetă și pune-o pe cutia
                                          Petri sau pe o farfurie, după care adaugă peste ea soluţie iodată.
             eprubetă;
             un borcan de sticlă;                                         Concluzii
             o pipetă.                   l Iniţial, vei constata că soluţia iodată colorează amestecul făi-
                                          nă-salivă în violet.
                                          După două ore și jumătate, se constată o reducere a intensităţii
                                          culorii, deoarece s-a realizat hidroliza (descompunerea) parţială
                                          a amidonului.

                                          Spre finalul experimentului, amestecul nu se mai colorează, de-
                                          oarece a avut loc descompunerea totală a amidonului. Amilaza
                                          salivară (enzima din salivă) acţionează doar asupra amidonului
                                          preparat termic (fiert sau copt).

                 Spune-ți părerea!                                                  Amilază

             Dacă,  mai  întâi,  se  fierbe  amestecul

           făină-salivă,  la  sfârșitul  experimentu-
           lui, se constată că acesta nu-și schimbă
           culoarea. Cum explici acest lucru?                          Amidon                  Maltoză (dizaharid)

                                           IV. Evidențierea rolului bilei în digestie


                                                                         Mod de lucru
                                          Pune puţin ulei și apă în două eprubete (pahare).
                                          Într-o eprubetă adaugă 5 ml de bilă sau echivalentul bilei. Agită ambele eprubete.
           Materiale necesare
                                          Vei observa că în prima eprubetă (E1) se formează un amestec temporar, uleiul și apa
             ulei;                       separându-se mai târziu; în eprubeta (E2), unde a fost adăugată bilă, se formează un
             apă;                        amestec durabil cu apă, ulei și bilă.
             bilă sau un produs
            farmaceutic cu efecte
            asemănătoare bilei;                                            Concluzii
             eprubete sau pahare.        l Emulsionarea grăsimilor în duoden se realizează sub acţiunea bilei, care le transfor-

                                          mă în picături fine, pe care apoi le separă și le răspândește în amestecul de alimente
                                          din intestin. Astfel se mărește suprafaţa de contact a enzimelor din intestin cu lipidele,
                                          ușurând descompunerea acestora în compuși mai simpli.

                                                        APĂ     ULEI    Emulsie temporară   Emulsie permanentă



                                                                                         BILĂ
                                                                     AMESTEC           EMULSIONARE
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51