Page 39 - biologie_VI
P. 39

II      FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE    37




                 Analizează şi identifică!                                              Spune-ți părerea!
              1. Identifică segmentele tubului digestiv unde hrana suferă transformări.  Ce  meniu  ar  trebui  să  alegi  pentru

              2. Corelează sucurile digestive cu substanțele asupra cărora acționea-  o digestie mai rapidă: cartofi prăjiţi cu

           ză și locul acțiunii.                                                grătar de pui sau sarmale și friptură de
                                                                                porc? Argumentează!


                                                                                 Glande salivare: produc saliva, lichid
               În cavitatea bucală au loc: masticația                            incolor cu rol în digestie, vorbire, formarea
             (mărunțirea alimentelor); dizolvarea unor                           bolului alimentar, distrugerea bacteriilor.
               substanțe și amestecarea lor cu salivă;
              descompunerea unor glucide (amidonul

                 fiert sau copt) în produși mai simpli,
                sub acțiunea unei enzime din salivă.                             Faringe: rol în înghițirea bolului alimentar
               Se formează bolul alimentar, care va fi                           și înaintarea acestuia spre esofag.
                             înghițit (deglutiție).

                                                                                 Esofag: transportă mai departe bolul
            Ficat: secretă bila, care nu conține enzime,                         alimentar spre stomac.
               dar care contribuie la digestia lipidelor,
               prin emulsionarea acestora și activarea
                   enzimelor ce descompun lipidele.                              Stomac: contracția mușchilor săi duce la
                                                                                 amestecul alimentelor cu sucul gastric,
                                                                                 produs de glandele gastrice. Sucul gastric
              Pancreas: secretă sucul pancreatic care                            conține acid clorhidric, enzime (activate de
             conține enzime care, atunci când ajung în                           acidul clorhidric) care descompun, parțial,
             duoden, descompun proteinele, lipidele și                           proteinele, dar și enzime care descompun
                                    glucidele.                                   lipidele din lapte, frișcă, ou; rezultă chimul
                                                                                 gastric, care va trece în duoden.
              Intestin gros: are loc absorbția apei din
            chilul intestinal și a unor vitamine produse                         Intestin subțire – la nivelul lui:

               de unele bacterii. Resturile glucidice și                         – se finalizează digestia chimică a lipidelor,
               cele proteice sunt supuse unor procese                            glucidelor și proteinelor sub acțiunea
             de fermentație și putrefacție. Se formează                          bilei și a enzimelor din sucul pancreatic și
              materii fecale, eliminate prin defecație,                          intestinal, rezultând chilul intestinal;
                             act parțial voluntar.                               – sunt absorbite nutrimentele, apa și
                                                                                 sărurile minerale, vitaminele.
              Totalitatea transformărilor mecanice (mărunțire, amestecare), fizice

           (dizolvare) și chimice (descompunerea de către enzimele conținute de         Fii creativ!
           sucurile digestive) constituie digestia. Procesele prin care se realizea-
           ză digestia se desfășoară în segmentele tubului digestiv, cu participarea   Utilizaţi diverse surse și realizaţi:
           glandelor anexe ale acestuia, care secretă sucuri digestive.           1. un pliant – „Cum trebuie să arate o
                                                                                 masă atractivă și sănătoasă”;

                 Reține!                                                          2. un afiș – „Piramida alimentelor”;
                                                                                  3. o prezentare PowerPoint: „Boli ale
               Prin  digestie,  alimentele  complexe,  neabsorbabile,  sunt  transfor-  sistemului digestiv” (gastrita, ulcerul);
            mate în substanțe simple, absorbabile, numite nutrimente, prin proce-  4. un minieseu: „Sunt ceea ce mănânc!” –
            se mecanice, fizice și chimice. Substanțele utile sunt absorbite în intes-  comportamente alimentare incorecte;

                                                                                  5. o reclamă convingătoare (eventual
            tinul subțire, iar cele nefolositoare sunt eliminate prin intestinul gros.  în versuri) despre: spălatul pe dinţi, ali-
                                                                                 mente sănătoase etc.
                  Exerciții și aplicații practice

              Alegere simplă
              Acțiunea enzimelor asupra tuturor substanțelor organice se realizează în:
              a. stomac;         b. cavitatea bucală;         c. esofag;           d. intestinul subțire.
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44