Page 39 - biologie_VI
P. 39
II FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE 37
Analizează şi identifică! Spune-ți părerea!
1. Identifică segmentele tubului digestiv unde hrana suferă transformări. Ce meniu ar trebui să alegi pentru
2. Corelează sucurile digestive cu substanțele asupra cărora acționea- o digestie mai rapidă: cartofi prăjiţi cu
ză și locul acțiunii. grătar de pui sau sarmale și friptură de
porc? Argumentează!
Glande salivare: produc saliva, lichid
În cavitatea bucală au loc: masticația incolor cu rol în digestie, vorbire, formarea
(mărunțirea alimentelor); dizolvarea unor bolului alimentar, distrugerea bacteriilor.
substanțe și amestecarea lor cu salivă;
descompunerea unor glucide (amidonul
fiert sau copt) în produși mai simpli,
sub acțiunea unei enzime din salivă. Faringe: rol în înghițirea bolului alimentar
Se formează bolul alimentar, care va fi și înaintarea acestuia spre esofag.
înghițit (deglutiție).
Esofag: transportă mai departe bolul
Ficat: secretă bila, care nu conține enzime, alimentar spre stomac.
dar care contribuie la digestia lipidelor,
prin emulsionarea acestora și activarea
enzimelor ce descompun lipidele. Stomac: contracția mușchilor săi duce la
amestecul alimentelor cu sucul gastric,
produs de glandele gastrice. Sucul gastric
Pancreas: secretă sucul pancreatic care conține acid clorhidric, enzime (activate de
conține enzime care, atunci când ajung în acidul clorhidric) care descompun, parțial,
duoden, descompun proteinele, lipidele și proteinele, dar și enzime care descompun
glucidele. lipidele din lapte, frișcă, ou; rezultă chimul
gastric, care va trece în duoden.
Intestin gros: are loc absorbția apei din
chilul intestinal și a unor vitamine produse Intestin subțire – la nivelul lui:
de unele bacterii. Resturile glucidice și – se finalizează digestia chimică a lipidelor,
cele proteice sunt supuse unor procese glucidelor și proteinelor sub acțiunea
de fermentație și putrefacție. Se formează bilei și a enzimelor din sucul pancreatic și
materii fecale, eliminate prin defecație, intestinal, rezultând chilul intestinal;
act parțial voluntar. – sunt absorbite nutrimentele, apa și
sărurile minerale, vitaminele.
Totalitatea transformărilor mecanice (mărunțire, amestecare), fizice
(dizolvare) și chimice (descompunerea de către enzimele conținute de Fii creativ!
sucurile digestive) constituie digestia. Procesele prin care se realizea-
ză digestia se desfășoară în segmentele tubului digestiv, cu participarea Utilizaţi diverse surse și realizaţi:
glandelor anexe ale acestuia, care secretă sucuri digestive. 1. un pliant – „Cum trebuie să arate o
masă atractivă și sănătoasă”;
Reține! 2. un afiș – „Piramida alimentelor”;
3. o prezentare PowerPoint: „Boli ale
Prin digestie, alimentele complexe, neabsorbabile, sunt transfor- sistemului digestiv” (gastrita, ulcerul);
mate în substanțe simple, absorbabile, numite nutrimente, prin proce- 4. un minieseu: „Sunt ceea ce mănânc!” –
se mecanice, fizice și chimice. Substanțele utile sunt absorbite în intes- comportamente alimentare incorecte;
5. o reclamă convingătoare (eventual
tinul subțire, iar cele nefolositoare sunt eliminate prin intestinul gros. în versuri) despre: spălatul pe dinţi, ali-
mente sănătoase etc.
Exerciții și aplicații practice
Alegere simplă
Acțiunea enzimelor asupra tuturor substanțelor organice se realizează în:
a. stomac; b. cavitatea bucală; c. esofag; d. intestinul subțire.

