Page 38 - biologie_VI
P. 38

36       FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE    II



                                                                        Digestia la om
                     Termeni specifici
                                                 Alimentele au aspect, gust și arome diverse, conținând apă, săruri
             ⚫ digestia mecanică, fizică și chimică,   minerale (substanțe anorganice), vitamine, proteine, lipide  și glucide
           sucuri digestive, absorbţie, nutrimente.  (substanțe organice). Apa este constituent de bază al tuturor organisme-

                                              lor (60–70% în corpul uman), având rol esențial în desfășurarea reacții-
                                              lor din organism.



                                                    Observă şi precizează!

                                                1. Privește imaginea de mai jos și corelează alimentele cu tipurile de
                                              substanțe organice pe care le conțin predominant.
                                                2. Selectează alimentele pe care le consumi frecvent și precizează ro-
                     Știai că?
                                              lul pe care îl îndeplinesc.
             … Într-o zi se secretă aproximativ 1,5 l
           de salivă, 2 l suc gastric, 1,5 l suc pan-  Substanțe organice – Alimente în care predomină  Roluri în organism
           creatic, 0,8 l de bilă și 1,5 l suc intesti-
           nal. Dacă saliva nu poate dizolva ceva,              PROTEINE
           atunci nici nu putem simţi gustul.                                             –  rol  funcţional  (îndepli-
             …  Detergenţii  de  rufe  conţin  diferite                                   nesc diferite funcţii);
           enzime (proteaze, amilaze și lipaze), si-                                      –  rol  structural  (intră  în
           milare celor din sistemul digestiv uman.                                       componenţa tuturor celu-
             ... Vitaminele sunt nutrienţi esenţiali,                                     lelor).
           având  rol  în  apărarea  organismului,  în
           sinteza unor proteine, a ADN etc.
                                                                GLUCIDE                   – rol energetic, fiind prin-
                                                                                          cipala  sursă  de  energie;
                                                                                          sunt cel mai ușor de trans-
                                                                                          format  și  reprezintă  50%
                                                                                          din alimentaţia zilnică;
                                                                                          –  rol  structural  (intră  în
                                                                                          alcătuirea   membranelor
                 Calculează!                                                              celulare sau a acizilor nu-
                                                                                          cleici, cum este ADN).
             Folosind informaţiile din rubrica „Şti-
           ai că?”, află câţi litri de sucuri digestive          LIPIDE                   – rol energetic, în special,
           pot fi secretaţi în organismul uman în                                         furnizând o mare cantitate
           timpul unei zile.                                                              de energie;
                                                                                          – rol structural, fiind con-
                                                                                          centrate,  de  exemplu,  la
                                                                                          nivelul  membranelor  ce-
                                                                                          lulare.




                                                 Substanțele organice din alimente au structură complexă, fiind ne-
                                              cesară descompunerea lor în substanțe simple, absorbabile, numite nu-
                     Vocabular                trimente: aminoacizi (din proteine), acizi grași și glicerol (din lipide),
                                              glucoză (din glucide). Acestea sunt transportate de sânge la celule, unde
             A emulsiona  –  a  forma  un  amestec,   vor îndeplini diverse roluri: energetic (lipidele și glucidele), structural și
           sub formă de picături, din lichide inso-
           lubile, de obicei uleioase.        funcțional (în special, proteinele și lipidele).
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43