Page 55 - biologie_VI
P. 55

II      FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE    53




              Caracteristici                  Fermentație alcoolică                      Fermentație lactică
            Se întâlnește la:  ciuperci unicelulare – drojdii (drojdia de bere, drojdia vinului)  unele bacterii
            Substanța utilizată:  glucoză (substanță organică cu gust dulce)      glucoză
            Produși rezultați:  alcool etilic și dioxid de carbon (CO )           acid lactic (cu gust acru)
                                                          2
                                                                                  glucoză → energie (cantitate mică) +
            Ecuație chimică:  glucoză → energie (cantitate mică) + alcool etilic + CO 2  acid lactic + CO 2  (uneori)

            Importanță:       fabricarea pâinii, producerea berii, a vinului      acrirea laptelui și a murăturilor
              Unele organisme pot respira atât aerob, cât și anaerob. De exemplu, în prezența oxigenului, drojdiile pre-
           feră să respire aerob.
                 Observă şi analizează!

              1. Denumește componentele celulare notate cu 1 și 2.                     Explică!

              2. Identifică substanțele utilizate, precum și pe cele rezultate în cele
           două procese ilustrate în schemă.                                      La sugestia medicului, Matei s-a ho-
                                                                                 tărât să facă exerciții fizice mai intense


                 Observă și analizează!                                          pentru  îmbunătățirea  condiției  fizice.
                                                                                 După prima zi de antrenament, din ca-
              1. Denume te componentele celulare notate cu 1  i 2, din schema ală-  uza  acidului  lactic  au  apărut  durerile
           turată.                                        FOTOSINTEZĂ            musculare. Găsește o explicație a situ-
            ENERGIE LUMINOASĂ

              2. Identifică substan ele utilizate, precum  i pe cele rezultate în cele   ației prezentate, cu ajutorul schemei de
                                                                                 mai jos.
           două procese ilustrate în schemă.
                                            1.                                   Respirație aerobă    Respirație anaerobă
                 ENERGIE + CO2 + H2O                            GLUCOZĂ + O2
                                            2.
                                                                                        Glucoză             Glucoză
                                                                                Membrană celulară  Mitocondrie Membrană celulară
                                                                                                                 lactic
                     RESPIRA IE AEROBĂ                      ENERGIE CHIMICĂ (ATP)                                Acid


              Respirația aerobă, ale cărei reacții se mai numesc și arderi celulare,
           este opusă fotosintezei, pe care o completează. Astfel, în respirația aero-
           bă se utilizează produșii fotosintezei (glucoza și oxigenul), iar dioxidul
           de carbon, rezultat în respirație, este utilizat în fotosinteză.

                 Reține!
                                                                                       Vreau să știu mai mult!
               Respirația este procesul prin care, în celulele unui organism, se ob-
                                                                                  Procesul de fermentație, prin care se
            ține energie. Respirația poate fi: aerobă – utilizează oxigenul din aer,   obțin  murăturile,  este  cunoscut  încă

            apă sau sol) și anaerobă – nu utilizează oxigenul. La microorganis-  din Antichitate. În această fermentație,
            me, respirația anaerobă se mai numește fermentație.                 substanțele dulci din legume se trans-
                                                                                formă în acid lactic (care dă gustul acru
                 Exerciții și aplicații practice                                caracteristic  și  ajută  la  conservarea
                                                                                legumelor)  sub  acțiunea  unor  bacterii
              Adevărat sau fals                                                 lactice.  Murăturile  conțin  vitamina  C,
                                                                                betacaroten (din care se obține vitami-
              1. Drojdia de bere este un organism procariot, care poate respira și aerob.  na  A),  important  în  sănătatea  ochilor,
              2. Respirația aerobă începe în citoplasmă și se termină în mitocondrii.  dar și mulți antioxidanți, utili în preve-
              3. În timpul respirației aerobe se produce o cantitate mică de energie.  nirea cancerului.
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60