Page 55 - biologie_VI
P. 55
II FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE 53
Caracteristici Fermentație alcoolică Fermentație lactică
Se întâlnește la: ciuperci unicelulare – drojdii (drojdia de bere, drojdia vinului) unele bacterii
Substanța utilizată: glucoză (substanță organică cu gust dulce) glucoză
Produși rezultați: alcool etilic și dioxid de carbon (CO ) acid lactic (cu gust acru)
2
glucoză → energie (cantitate mică) +
Ecuație chimică: glucoză → energie (cantitate mică) + alcool etilic + CO 2 acid lactic + CO 2 (uneori)
Importanță: fabricarea pâinii, producerea berii, a vinului acrirea laptelui și a murăturilor
Unele organisme pot respira atât aerob, cât și anaerob. De exemplu, în prezența oxigenului, drojdiile pre-
feră să respire aerob.
Observă şi analizează!
1. Denumește componentele celulare notate cu 1 și 2. Explică!
2. Identifică substanțele utilizate, precum și pe cele rezultate în cele
două procese ilustrate în schemă. La sugestia medicului, Matei s-a ho-
tărât să facă exerciții fizice mai intense
Observă și analizează! pentru îmbunătățirea condiției fizice.
După prima zi de antrenament, din ca-
1. Denume te componentele celulare notate cu 1 i 2, din schema ală- uza acidului lactic au apărut durerile
turată. FOTOSINTEZĂ musculare. Găsește o explicație a situ-
ENERGIE LUMINOASĂ
2. Identifică substan ele utilizate, precum i pe cele rezultate în cele ației prezentate, cu ajutorul schemei de
mai jos.
două procese ilustrate în schemă.
1. Respirație aerobă Respirație anaerobă
ENERGIE + CO2 + H2O GLUCOZĂ + O2
2.
Glucoză Glucoză
Membrană celulară Mitocondrie Membrană celulară
lactic
RESPIRA IE AEROBĂ ENERGIE CHIMICĂ (ATP) Acid
Respirația aerobă, ale cărei reacții se mai numesc și arderi celulare,
este opusă fotosintezei, pe care o completează. Astfel, în respirația aero-
bă se utilizează produșii fotosintezei (glucoza și oxigenul), iar dioxidul
de carbon, rezultat în respirație, este utilizat în fotosinteză.
Reține!
Vreau să știu mai mult!
Respirația este procesul prin care, în celulele unui organism, se ob-
Procesul de fermentație, prin care se
ține energie. Respirația poate fi: aerobă – utilizează oxigenul din aer, obțin murăturile, este cunoscut încă
apă sau sol) și anaerobă – nu utilizează oxigenul. La microorganis- din Antichitate. În această fermentație,
me, respirația anaerobă se mai numește fermentație. substanțele dulci din legume se trans-
formă în acid lactic (care dă gustul acru
Exerciții și aplicații practice caracteristic și ajută la conservarea
legumelor) sub acțiunea unor bacterii
Adevărat sau fals lactice. Murăturile conțin vitamina C,
betacaroten (din care se obține vitami-
1. Drojdia de bere este un organism procariot, care poate respira și aerob. na A), important în sănătatea ochilor,
2. Respirația aerobă începe în citoplasmă și se termină în mitocondrii. dar și mulți antioxidanți, utili în preve-
3. În timpul respirației aerobe se produce o cantitate mică de energie. nirea cancerului.

