Page 43 - geografie_VI_l
P. 43
AGRICULTURA OBSERVAȚI ȘI REZOLVAȚI
160° 140° 120° 100° 80° 60° 40° 20° 0° 20° 40° 60° 80° 100° 120° 140° 160° 180°
Analizați harta alăturată.
70° 70°
Cercul Polar Arctic
1. Precizați, pe baza acesteia, regiunile
60° 60°
care au:
40°
40° – culturi de orez (rizicultură);
– culturi agricole mixte din zonele
T ropicul de Nord
temperate;
20° 20°
– păduri tropicale și boreale;
Ecuator
– culturi mediteraneene;
– deșerturi și semideșerturi.
20° T ropicul de Sud 20°
2. Pentru o regiune, la alegere, menți-
onați condițiile naturale pe care le
40°
40°
are (climă, ape, vegetație naturală,
soluri).
60° 60°
Cercul Polar Antarctic
70° 70° 3. Unde credeți că se practică cea mai
0 800 1600 2400 3200 4000 km
performantă economie? Explicați
Păduri tropicale Pășuni și creșterea animalelor Deșerturi, semideșerturi, creșterea de ce.
Culturi mediteraneene Culturi de orez, predominant irigate extensivă a animalelor și nomadism
Păstorit intensiv Agricultură specializată Păduri boreale 4. De ce credeți că este considerată
Agricultură tropicală tradițională Culturi agricole mixte din zonele temperate Regiuni fără agricultură
agricultura și activitățile ei conexe
Tipurile de agricultură ca sector primar al economiei?
ȘTIAȚI CĂ?
Baza naturală a agriculturii este for-
mată din:
– terenuri agricole (35% din suprafața
planetei), cuprinzând: terenuri ara-
bile (11% din suprafața totală a lu-
Cultura cerealelor (porumb) Pești – pescuit oceanic
mii), pășuni și fânețe (24% din total);
– fond forestier (31%);
Pentru desfășurarea unor activități agricole este utilizată baza lor naturală – alte destinații sau terenuri nefolosite
(denumită fond funciar agricol), cu ajutorul unor mijloace tehnice (tractoare, (34%);
mijloace de transport, irigații, îngrășăminte chimice), reunite în diferite forme – solurile și calitatea naturală a aces-
de organizare (cum ar fi fermele pentru cultura plantelor și animalelor). tora (denumită fertilitate) pentru
Ramurile principale ale agriculturii sunt: agricultură.
– cultura plantelor (cereale, plante tehnice, legume, leguminoase, cultura
viței-de-vie și a pomilor fructiferi). Dintre cereale se cultivă: grâu, po-
rumb, orz, orez, secară, ovăz, mei, sorg. Plantele tehnice mai cunoscute REȚINEȚI
sunt: floarea-soarelui, sfecla-de-zahăr, trestia-de-zahăr, cânepă, in, iută.
– creșterea animalelor (bovine, ovine, porcine, bubaline, cabaline); apicul- Pentru desfășurarea eficientă a agri-
tura (creșterea albinelor) și sericicultura (creșterea viermilor de mătase); culturii, condiția principală o repre-
– domeniile complementare agriculturii sunt: vânătoarea, pescuitul, ac- zintă solul și calitatea acestuia.
vacultura, piscicultura. Solurile sunt dependente de condi-
Un domeniu înrudit îl reprezintă exploatarea și întreținerea pădurilor țiile naturale și de aceea sunt foar-
(silvicultura). te diferite. Proprietatea solului de a
Pentru practicarea agriculturii sunt necesare, de asemenea, resurse finan- oferi substanțe minerale, organice,
ciare, resurse umane, posibilități de consum, desfacere și de comercializare aer și apă plantelor cultivate este
a produselor agricole. fertilitatea.
41

